Diep, Sylia de Graaf, Inge Diepman

Klaar voor de presentatie, foto Dagmar de Graaf

…en, zoals bijna elke zwangere die ‘op het laatst loopt’, wij kunnen bijna niet wachten tot we zijn bevallen. Naarmate de uitgerekende datum (28 maart) nadert zal de spanning vast en zeker toenemen.

Hoe gaat de bevalling verlopen, hoe zal het kind er uitzien, hoe zal de buitenwereld reageren? Voor ons staat een ding vast: wij houden van het kind en wij zijn hoe dan ook trots op hem. Zijn stoere naam hebben we al prijsgegeven: Diep.

Diep is onze roman. Een boek waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen.

Toch wachten ook onze vrienden en familieleden gespannen af: komen wij erin voor? En hóe? Want ze weten dat wij zelf model hebben gestaan voor de hoofdpersonen Britt en Paula. Maar we kunnen hen geruststellen. Wij hadden vele modellen. En als schrijvers hadden we de macht om niet alleen onszelf, maar ook anderen te kneden en naar eigen inzicht een nieuwe vorm te geven. Of het nu gaat om de onverschrokken Amsterdamse tante Nettie, de wellustige, behulpzame vriendin Babet of de wollige schoonzus Ans, die op de verkeerde momenten de verkeerde dingen zegt. Ze bestaan niet.

Hoewel… Het zou ons niet verbazen als iemand hen in eigen kring meent te (her)kennen. De ware held van onze roman, David, is de enige die geworden is wie hij was. Onze grote en eeuwige trots.